Vocab
Voor mijn project interaction hebben we samen gewerkt met de openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). Hiervoor hebben wij VOCAB ontworpen. VOCAB is een oplossing voor kinderen die Nederlands als tweede taal leren. Het helpt met het ontwikkelen van hun woordenschat door middel van een Voice User Interface (VUI). De leeftijden van de kinderen varieert tussen 6 en 11 jaar.
Het vooronderzoek
In het vooronderzoek hebben we onderzoek gedaan naar onze doelgroep. Met de vragen zoals wat wordt er op school van deze kinderen verwacht aan taal en wat weten kinderen al. Hoe leren kinderen nieuwe woorden etc.
Het is gebleken dat kinderen nieuwe woorden makkelijker leren door er een visueel beeld bij te hebben en door middel van herhalingen. We hebben het product dan ook zo gemaakt, dat kinderen niet tot weinig hoeven te lezen. Maar alles te horen krijgen en niet te vergeten, alles te zien krijgen door middel van afbeeldingen. Daarnaast zijn we tijdens het onderzoek er ook achter gekomen dat de privacy belangrijk is en als je dit wil gebruiken, dat je het beste een eigen voice assistant kan bouwen.
Het concept
Hier op de afbeelding zie je een voorbeeld van hoe het kind het krijgt te zien. Een kleine afbeelding met daarnaast een papegaai die tegen je praat en vervolgens een knop met eventuele vragen als je er echt niet uit komt. De papegaai blijft tegen je praten en zodra je niet praat, komt er een geluidsgolf in beeld wanneer je mag praten. Dit beweegt zolang je praat.
Daarnaast zie je op de afbeelding ook een CMS-systeem die wij hebben ontworpen voor docenten, zodat zij woorden klaar kunnen zetten voor de kinderen, zodat ze echt woorden leren die ze nog niet kennen. En zodat de docent ook feedback ontvangt van wat het kind wel en niet kent en daardoor ook gerichter les kan geven.
Testfase
Tijdens deze fase hebben we kunnen zien of wat wij bedacht hadden en onderzocht hadden of dat in de praktijk ook daadwerkelijk werkt. Tijdens de test kwamen we o.a. tot het inzicht, dat de kinderen nog niet zo goed begrepen wanneer ze nou mochten praten en ging het wat aan de snelle kant. Ons nieuwe prototype hebben wij hierop aangepast.